Spremljanje pouka v Belgiji

V mesecu marcu sem odšla na spremljavo pouka v Belgijo, kjer sem obiskala srednjo tehnično šolo VTI Brugge, ki jo obiskujejo večinoma fantje od 12 do 18 leta. Šola ima svoje prostore na dveh lokacijah, na obeh pa je v okviru šole tudi dijaški dom. Prvo razliko sem opazila že takoj, ko sem prišla do šole, saj je parkirišče za kolesa večje in tudi precej bolj zasedeno od parkirišča za avtomobile.

Šolo na eni od lokacij uporabljajo šele drugo šolsko leto in je povsem prilagojena sodobnim načinom poučevanja. V vsakem nadstropju je velik prostor s kotički za različne oblike dela, ki jih uporabljajo med poukom. Stene med tem prostorom in učilnicami so steklene, tako da je mogoče videti, kaj se dogaja v sosednjih učilnicah. Moja gostiteljica mi je povedala, da jih je malo skrbelo, kako bodo to sprejeli dijaki, a so se na to navadili brez težav.  Teme, ki jih obravnavajo pri pouku matematike pa so enake, kot jih obravnavajo naši učenci pri enaki starosti, imajo pa samo tri ure matematike tedensko.  Zelo veliko pri samem pouku uporabljajo IKT, tako da so vse učilnice opremljene z interaktivnimi zasloni. Vsak dijak pri pouku uporablja svoj prenosni računalnik, kar je za njihove starše precejšnja finančna obremenitev. Pouk poteka od 8.30 do 17.00, razen ob sredah, ko končajo že ob 12.00.  Med daljšimi odmori, ki so vsaki dve šolski uri, vsi dijaki odidejo na šolsko dvorišče ali v jedilnico, po učilnicah in hodnikih pa se ne smejo zadrževati. Po koncu odmora počakajo na dogovorjenem mestu in skupaj s profesorjem odidejo v učilnice.  Najbolj me je presenetilo, da je v razredih med poukom popolna tišina, ne da bi bilo potrebno koga opozoriti. Tudi pri pisnih preizkusih lahko sedijo drug ob drugem, saj ne prepisujejo drug od drugega.

V prostem času sem spoznavala mesto Brugge. Staro središče mesta, ki je obdano in prepredeno s kanali, je s svojim številnimi znamenitostmi tudi na seznamu Unescove kulturne dediščine in ga letno obišče 2 milijona turistov.

Marec, 2023                                                                             Katarina Kralj