Seminar Coaching: A Powerful Tool, Porto

V Erasmus+ projektu, ki omogočajo tudi intenzivna izobraževanja za delavcev VIZ, sem se udeležila seminarja na temo coachinga in njegove uporabe v šolskem okolju.

Seminar je potekal v slikovitem obmorskem mestu Porto na Portugalskem, novembra 2023.

Ker sem se seminarja v okviru organizacije Erasmus+ projektov letos udeležila prvič, sem tja odhajala z mešanimi občutki – polna pričakovanj, radovednosti in negotovosti ter treme pred samostojnim popotovanjem obenem. Moram reči, da je bila moja trema popolnoma odveč, pričakovanja pa več kot izpolnjena.

Sam seminar me je pritegnil s svojo vsebino, naša trenerka Silvia Vilas pa je izobraževanje odlično vodila. Znala nas je motivirati, dobro povezovati naše osebne izkušnje s tematiko ter nas spodbujati k iskanju izrazoslovja v angleščini, ki nam je nemalokdaj predstavljal velik izziv. Na seminarju smo spoznali osnove cocahing metode, se urili v različnih tehnikah in metodah za postavljanje osebnih ciljev, načrtovanju njihovega doseganja ter postavljanju pravih vprašanj, ki terjajo tehtne odgovore.

Pri tem sem spoznala več zelo zanimivih orodij za raziskovanje področja emocij ter razvijanju osebnih močnih področij. Pri tem mi je bil zlasti všeč vprašalnik »VIA Carachter strengths«, ki poda seznam naših najbolj izraženih osebnostnih in karakternih lastnosti, ki se povezujejo z našimi viri za reševanje težkih življenjskih situacij in dilem. Zagotovo nekaj, kar bom lahko uporabila pri iskanju »super« moči oz. močnih področij pri naših učencih.

Poleg dobre organizacije, pa je za uspešen seminar potrebna tudi dobra ekipa udeležencev. Ker smo prihajali iz različnih nivojev izobraževanja, od vrtcev do izobraževanja odraslih, je bila izmenjava izkušenj in mnenj še posebej bogata. Po navadi se je ta nadaljevala še po uradnem delu izobraževanja, na kosilu in pohajkovanju po mestu Porto.

V celoti gledano lahko rečem, da je bila to zame bogata izkušnja, polna novih znanj in priložnosti tako za osebnostno kot profesionalno rast. Priporočam vsem, ki si želijo drugačnih, novih izkušenj in spoznanj.

Neža Kos