Spremljanje pouka v Grčiji

Z našim programom Erasmus+ imamo priložnost videti, kako deluje šolski sistem v drugih državah po Evropi. Članice tima smo odpotovale v mesto Ierapetra na Kreti, da bi na osnovni šoli 2nd Primary school preživel teden dni s tamkajšnjimi učitelji, opazovale njihov pouk in vzpostavile zveze za morebitna prihodnja sodelovanja.

Prvi dan so nam učenci, skupaj z učitelji, pripravili sprejem na šoli, potem pa so nam učenci 6. razreda odpeljali na ogled samega mesta. Nas seznanili s kulturo in lokalnimi znamenitostmi. Prav tako smo si skupaj gledali digitalni muzej in obiskali njihovo občino.

Spoznale smo ravnateljico šole, koordinatorico projektov in številne strokovne delavce. Skozi pogovore z njimi smo pridobile uvid v grški izobraževalni sistem in se seznanile z drugačnim konceptom učnega kurikuluma. Izmenjali smo si primere dobre prakse sodobnejših učnih metod. Ena izmed sprememb, ki bi v našem učnem sistemu bila dobrodošla, sta dve obvezni uri računalništva na teden, v vseh razredih.

Učencem pri urah tujega jezika smo predstavile znamenitosti naše države in Mislinje, ter odgovarjale na vprašanja o naši šoli. Učenci so bili zares vedoželjni in ure skozi cel dopoldan so prehitro minile. Skupaj z mlajšimi učenci smo kuhali tradicionalne domače jedi in plesali njihove ljudske plese. Prisotne smo bile pri urah računalništva in se seznanile z načinom poučevanja. Tudi ure sproščanja ob zgodbicah so bile dobrodošle. Del dneva smo z učenci preživele na strokovni ekskurziji, kjer smo si ogledali najstarejše evropsko mesto, Knossos.

Obiskale smo tudi njihov vrtec, ki sodeluje v eTwinning projektu z učenci na POŠ Dolič. Skupaj smo pregledali končne izdelke projekta in se pogovorili o značilnostih naše šole.

Učiteljice smo na strokovnem usposabljanju obnovile in krepile svoje jezikovne in digitalne kompetence, širile krog poznanstev med kolegi učitelji v tujini, se povezovale preko družbenih platform, spoznavale kulturo in zgodovino gostujoče države oziroma mesta in se navsezadnje osebno izpopolnjevale.

Maj, 2023                                                                            Eva, Petra, Klavdija