Senčenje učiteljev iz partnerske šole na Tenerifih


Še ena izmed oblik, ki jih omogoča Erasmus+ je opazovanje pouka ali t. i. senčenje na delovnem mestu. Le-to učiteljem omogoča izmenjavo primerov dobre prakse. Partnerska šola iz Tenerifov, ki jo je v lanskem šolskem letu obiskala ena izmed naših učiteljic, nam je vrnila obisk in tako smo v novembru na šoli gostili tri učitelje te šole.


Gospa ravnateljica, jim je predstavila šolo, način vodenja ter slovenski šolski sistem. Učitelji so odprli vrata učilnic in skozi različne aktivnosti prikazali našo vsakdanjo prakso. Gostujoči učitelji so bili aktivno vključeni v različne dejavnosti, ki so potekale na šoli in hkrati spoznavali naša prioritetna področja. Sodelovali so v aktivnih metodah poučevanja, spoznavali formativno spremljanje znanja, se seznanili z delom svetovalne službe, spoznali, kako skrbimo za dobro počutje naših učencev, kuhali tradicionalno slovensko kosilo, si ogledali ožjo in širšo okolico Mislinje, ter sodelovali v dejavnostih ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku. V vse aktivnosti so bili na različne načine vključeni tudi učenci.


Prav tako so goste nestrpno pričakali tudi učitelji in učenci podružnične šole Dolič. Pokazali so jim vsakodnevni šolski utrip. Družili in učili so se skupaj, med drugim tudi v naravi.
Obe šoli skozi takšne izmenjave pridobivata številne koristi, ki vplivajo na učence, zaposlene in posredno tudi na lokalno skupnost. Učitelji smo imeli priložnost za strokovni razvoj in izmenjavo pedagoških praks. S sporazumevanjem z gosti v tujem jeziku pa smo skupaj z učenci, izboljšali jezikovne kompetence, se seznanili z različno kulturo, jezikom in tradicijami. Načrtovali smo tudi morebitno nadaljnje sodelovanje.